Необходимостта от носене на маски и използването на други средства за лична защита ще стане едно от условията за връщането на Италия към нормален живот на фона на все още високата опасност от коронавируса и липсата на ваксина. Това заяви днес пред Сената италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от БТА.

"При днешната здравна ситуация правителството изработи стратегия от пет точки. Първата от тях е запазването на социалната дистанция, а също използването на средства за лична защита дотогава, докато не се появи адекватно лечение и ваксина срещу коронавируса", каза Конте.

Министър-председателят потвърди, че до края на седмицата ще представи план за постепенно излизане на страната от карантината, започвайки от 4 май.

"Ще има и нови правила, засягащи социалната дистанция, тъй като разбираме колко трудно е за гражданите да продължават да спазват всички правила, насочени срещу разпространението на заразата", добави той.

Французите ще носят маски и след края на социалната изолацияСпоред последните данни броят на жертвите на коронавирус във Франция е 19 718 г, а заразените са повече от 112 000


Броят на заразените с коронавируса в Италия надхвърли 181 000 души. Жертвите на COVID-19 в страната са 24 000, а близо 49 000 души са излекувани.