За последните 7 дни имаме почти 300 случая, което представлява 30% от всички заразени у нас, заяви тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Докато до скоро се изкачвахме по кривата на заболеваемостта плавно, сега тя се издига по-рязко, смята той.

Ситуацията е динамична, така че всякакви бъдещи мерки и ограничения ще бъдат съобразени с това - така отговори генералът на въпрос дали ще има нови ограничения покрай почивните дни за Гергьовден.

До 5 април у нас са направени 15 850 PCR теста, съобщи професор д-р Тодор Кантарджиев на брифинга в Министерски съвет. Към днешна дата те вече са 27 хиляди.

Целта на щаба е седмично да се правят по 7 хиляди теста PCR теста, за да се обхваща един на всеки хиляда българи, уточни експертът.

С тази стратегия се цели не само надзор, но и ранно откриване на болните. Професорът определи и три групи хора, които са във фокуса на изследването.

Ще се облекчат ли мерките у нас (Обзор)Ще станем ли свидетели на облекчаване на мерките у нас след Великденските празници?

В първата група са екипите на първа линия - медицинските работници, при които се следи за първи симптоми на заразата.

Второто нещо, което се търси активно, са всички болни, които са с белодробни заболявания със средно-тежка клинична картина.

В третата група влизат първите случаи на болни от трудови колективи, които са свързани с индустрията.

18 лаборатории в страната обработват PCR тестове, уточни Кантарджиев и добави, че само една от тях вече е направила над 7 хиляди изследвания.

Направени са и много бързи тестове, които вече са от ново поколение и с доста по-висока диагностична способност. Те са използвани за персонала на Пирогов, при военнослужещи, за тестването на 1000 полицаи, 600 служители на спешната помощ, както и за 500 общински служители.

Резултатът от проучването цели доказване на антитела, наличието на които обаче не означава, че човек е защитен от заразяване, завърши Кантарджиев.