Когато италианска студентка попада под удара на мерките за социална изолация в Испания, не успявайки да стигне до дома, щедър таксиметров шофьор шофира 12 часа, за да я прибере вкъщи.

И всичко това безплатно.

22-годишната Джиада Колалто изучава езици в Билбао, Испания, от 1 февруари и се очаква да бъде там до края на юни, съобщава CNN.

Но когато COVID-19 достига Европа, часовете й са отменени, а съквартирантите й напускат апартамента. Тя започва да търси начини да се прибере.

"Когато започна пандемията, реших да остана в Испания и да видя как ще вървят нещата", казва Колалто за CNN, добавяйки, че след известно време това "вече няма смисъл."

Тя търси в интернет, звъни на италианското посолство и купува самолетен билет, но на 8 април не успява да излети. По това време и двете страни са под строга карантина, борейки се с над сто хиляди случая на коронавирус.

Какво действително купува самолетният ви билет?През 2008 г. American Airlines въведе такса за първи чекиран багаж и оттогава таксите не спират да растат

"Бях отчаяна и ядосана. Родителите ми бяха притеснени, но не можеха да направят нищо, за да ми помогнат. Обадих се на посолството и ми казаха да изпратя имейл. Всички хотели в Мадрид бяха затворени, нямаше обществен транспорт, с който да се върна в Билбао," разказва италианката.

Тогава Кепа Амантеги - шофьор на такси в Испания, се появява на сцената. Мъжът, който също е на 22 години, чува за тежкото положение на Колалто от приятел и незабавно отива до летището - деветчасово пътуване, за да я вземе.

Той предлага на момичето да отседне при семейството му през нощта, преди да реши, че ще я закара до Италия.

И за да направи офертата още по-сладка, той не я таксува за возенето.

„Обадихме се на местните власти и колкото и невероятно да изглежда, получихме всички необходими разрешения“, казва Колалто пред CNN. „Беше ми разрешено, тъй като пътувах до вкъщи, а той, като шофьор на такси, беше допуснат заради работата си.“

На 10 април двойката тръгна за Италия, където пристига 12 часа по-късно. Мъжът отсяда при семейството на Колалто, преди да се прибере в страната си.

"Това е нещо, което никога няма да забравя. Бях пълна непозната за този млад мъж", казва тя пред CNN. "Тази пандемия може да покаже и най-добрата част на хората."