Общо 80 държави и митнически територии в света са забранили или ограничили износа на маски, ръкавици, предпазни облекла и други медицински изделия, за да попълнят недостига от началото на пандемията от коронавируса, се казва в доклад на Световната търговска организация.

Забрани са били наложени от 72 страни членки на СТО и от 8 държави, които не членуват в организацията, но само 13 страни членки са я информирали за това.

От СТО отправят предупреждение, че липсата на прозрачност за ограниченията и неспособността за международно сътрудничество може да подкопаят усилията за забавяне на разпространението на коронавируса, заразил над 2.6 милиона души и отнел живота на над 184 000 по света.

"Въвеждането на ограничаващи износа мерки е разбираемо, но липсата на международно сътрудничество в тези области заплашва да лиши разчитащите на доставки страни от медицински продукти, от които те отчаяно се нуждаят и да засегне веригата на снабдяване", се казва в доклада.

Забраните и ограниченията върху износа обикновено не се допускат в СТО, въпреки че има изключения, позволяващи временни мерки, за да се избегне или намали недостига на хранителни и други важни продукти в страната износител.

Дъщерята на наркобос раздава маски и храна на бедни и възрастниНа повечето от продуктите стои ликът на нейния баща

Ограниченията върху пътуванията също вече забавиха потока от стоки, нужни в борбата с пандемията, но ограниченията върху износа пречат на правителствата и бизнеса да намерят нови източници на доставки, се отбелязва в документа на СТО.