Недостроената от времето на социализма печатница „Родина“ в столицата ще бъде съборена днес. Контролираният взрив ще се изпълни между 9 и 10 часа сутринта, съобщава БНР.

Недостроената сграда на ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“ ще бъде съборена заради нефункционалност и контруктивни проблеми, съобщават от фирмата, собственост на терена.

17-етажната бетонна сграда ще бъде взривена с дистанционен механизъм, като процесът по разрушаването е съгласуван с всички компетентни институции.

Заради взривните дейности се въвежда временна реорганизация на движението, с цел безопасност на гражданите. Още в 8 часа сутринта движението по основния столичен булевард „Цариградско шосе“ ще бъде спряно и пренасочено по локалните платна в участъка на „Площад на авиацията“. За времето на същинското събаряне на сградата ще бъде спряно движението и на превозните средства на обществения транспорт в участъка.

Историята на ИПК „Родина“ започва преди повече от 40 години, когато държавата решава да построи печатница, заедно с корпус за журналисти и редакция на официоза „Работническо дело“. Сградата остава недостроена и на груб строеж след демократичните промени, след като страната изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта се замразява.

Все още не са ясни бъдещите инвестиционни планове върху терена, след като сградата бъде изцяло съборена.