Европа трябва да постигне консенсус и да договори общ механизъм за "рестартиране" на международните пътувания. Ако държавите започнат да се "състезават" една с друга коя първа ще отвори туристическата си индустрия, ще възникнат много неприемливи рискове.

Това заяви германският външен министър Хайко Маас пред Bild am Sonntag.

Той посочи за пример австрийският ски курорт Ишгъл, където се предполага, че са се заразили много германски граждани.

"Вече видяхме какви щети може да нанесе един "клъстър" от заразени в дадена курортна дестинация. Това не бива да се повтаря", заяви Маас. Той припомни, че в Ишгъл вероятно са се заразили стотици туристи от много държави, включително Германия, Норвегия и Исландия.

Местните власти в австрийското курортно градче, което се намира в близост до границите на Австрия, Швейцария и Италия, станаха обект на сериозна критика, заради това, че не са реагирали достатъчно бързо на заплахата от разпространението на коронавируса.

Градът бе поставен под карантина на 13 май, но според експертите епидемията се е разпространявала в хотелите, баровете и ресторантите поне месец по-рано.

Преди дни Австрия вдигна повечето от ограниченията в Ишгърл, както и в някои от останалите си алпийски курорти. Страната се подготвя за поетапно възстановяване на туристическата си индустрия, като първоначално ще разреши достъпа на германски туристи, но без да отваря изцяло границите си.

Хайко Маас обаче е на мнение, че европейските лидери би трябвало да договорят обща рамка за възстановяване на свободата на движение на хора в рамките на Европейския съюз "колкото е възможно по-бързо, но в същото време достатъчно отговорно".

"Не бива да допускаме трудно извоюваните успехи през последните седмици да бъдат провалени", смята германският външен министър. По думите му, ако това се случи, ограниченията за пътуванията ще се задържат за много по-дълъг период от време.

Междувременно Германската туристическа асоцация DRV заяви, че 60% от туристическите агенции и туроператорите в страната в момента са застрашени от фалит.

Според проучване, проведено сред членовете на организацията, всяка пета компания вече е съкратила част от служителите си, а 80% от фирмите са подали заявления за финансова помощ от държавата.