Разбирам напрежението, предвид факта, че туризмът е сред най-сериозно засегнатите сектори. Разбирам очакванията всичко да става сега и веднага, но да се намери баланс е изключително трудно. Не искам да се остава с манипулации и внушения, че държавата нищо не прави и че министерството нищо не прави. Това коментира пред Българското национално радио министърът на туризма Николина Ангелкова по повод поисканата ѝ оставка.

Тя подчерта, че мерките са регламентирани законово.

„Това, което имаме като искания от всички, касае основно искане на осигуряване на средства от държавата. Има осигурени различни инструменти и възможности. Министерството на туризма е разработило стратегия за късен летен сезон. Нашите срокове са за стартиране на късен летен сезон от 1 юли. За това индикация ни дава факта, че засега няма отказани резервации от партньорите, с които работим - големите туроператори и организации. Работим и за създаване на туристически ваучери", обясни Ангелкова.

Тя допълни, че решенията трябва да се търсят в диалог с бранша и с останалите държави от Европейски съюз.

"За утрешната среща на министрите на туризма в ЕС сме предложили в т.нар. „възстановителен план“, който ЕК предложи за възстановяване след кризата, средствата за туризма да са около 20% от целия пакет и да има отделен инструмент за туристическия сектор", каза Ангелкова.

Тя посочи, че се работи по краткосрочни и дългосрочни мерки.

Германия: Състезанието кой ще отвори туризма си пръв е опасноЕвропа трябва да постигне консенсус и да договори общ механизъм за

„За нас е важен вътрешният пазар и работим в тази посока. Най-естествено е българите да посетим нашето Черноморие. Разработили сме различни опции за управление на морските плажове. Имаме рекламна кампания „Преоткрий България“. Продължаваме да работим съвместно с Министерството на труда и социалната политика по отношение на мерките за работниците и служителите“, каза още министърът на туризма.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева коментира пред БНР, че искането на оставката на Николина Ангелкова е протестен акт, с който браншът алармира за липсата на работещи мерки за минимизиране на щетите от кризата.

„Оставката се иска от хиляди стопански субекти. Важно е да се разбере, че българският туризъм не е само морски хотели и плажни концесии, а много повече. Българският туризъм е комплекс от услуги“, заяви Стоева.

Тя прогнозира, че в следващите години туристическият продукт ще претърпи коренни промени.

„Няма да го има този масов туризъм. Масовите форми на пътувания ще бъдат избягвани в продължение на няколко години. Хората ще се насочват към по-малките населени места, към по-малките хотели. Водещо ще бъде гаранцията за здраве и хигиена“, смята председателят на АБТТА.