Италия ще започне постепенно да възстановява работата на индустриалните предприятия от 4 май, а училищата ще отворят врати чак през септември. Това предвижда планът на правителството за поетапната отмяна на ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавируса, съобщи премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Работим усилено, за да можем да представям ясен план и правила за "рестарт" на повечето икономически сектори - от индустрията до строителството", каза Конте.

По думите му детайлите ще бъдат обявени следващата седмица.

Италия е най-тежко засегнатата европейска държава от COVID-19 и бе една от първите, които наложи строга карантина още през месец март. В страната са регистрирани близо 200 000 заразени и над 26 000 смъртни случая.

Плановете ѝ за "рестарт" на икономиката се следят внимателно и от останалите политици по света, тъй като много от тях предприеха подобни мерки, за да предотвратят развитието на сценарии, подобни на италианския.

Министър-председателят Джузепе Конте каза още, че компаниите ще трябва да въведат стриктни противоепидемични мерки, преди да им бъде разрешено да се върнат към работен режим.

Някои от стратегическите сектори и експортно ориентираните индустрии ще могат да започнат работа още от следващата седмица, стига да получат разрешение и от местните власти.

Според Конте училищата няма да могат да отворят преди септември, защото, според проучванията на здравните експерти, рискът от разпространение на заразата там е много висок.