Пекин забрани „нецивилизованото“ поведение като непокриването на устата и носа, когато се кашля или киха. Новите правила имат за цел да подобрят обществената хигиена в условията на пандемията от коронавирус.

Те имат за цел да насърчат "цивилизованото поведение" и са част от борбата с пандемията, при която над 82 000 души в Китай бяха заразени.

На нарушаващите правилата ще бъдат налагани глоби за нарушения като неносене на маска на обществено място, когато са болни, информира АФП.

Според новите правила, на обществени места трябва да бъде осигурено разстояние от един метър между хората и да се осигуряват пръчици за хранене и лъжици за сервиране за споделените ястия.

Гражданите също така трябва да се "обличат прилично" на обществени места и да не ходят без ризи, което очевидно е насочено към така наречените "пекински бикини", практика, при която мъжете навиват нагоре тениските си и показват стомасите си при топло време.

Първи китайски град със забрана за консумация на кучета и коткиТърговията с диви животни и консумацията на месо от тях вече бе забранена в цял Китай

Според държавния вестник Global Times правилото се равнява на "пълна забрана" на тази практика на публични места.

Пекин вече обезкуражава редица "нецивилизовани" постъпки на обществени места като плюенето, хвърлянето на боклуци, разхождането на кучета без каишка, изхвърлянето на различни неща от високи сгради, дефекацията на обществени места и пушенето на места, където е забранено.

В най-новите правила, които бяха приети, обаче има и конкретни глоби.

Глобите за замърсяване, плюене и дефекация на обществени места са завишени от 50 до максимум 200 юана (28 долара).