Всички мерки, които се предлагат като разхлабване, се обсъждат активно доста отдавна по отношение на това какъв да бъде ритъмът на отпускане, каза на редовния сутрешен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски Мутафчийски.

Вече сте свидетели през последните две седмици колко много неща се промениха. В следващите дни също ще бъдат направени съобщения. Правителството ще обяви начинът, по който ще се отпускат мерките, а ние от щаба сме даваме нашето становище.

Върви се по пътя на постепенно освободжаване на мерките. Един от принципите, които се спазва е, ако се допуска някакво събиране на известен брой хора, то да бъде първо отпуснато за спортовете или събиранията, които са на открито. След това постепенно и с определени изисквания и събиранията в затворени помещения.

Тези неща се обсъждат много активно, но не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултатът от това нещо. Всички държави в света с разпускането на мерките в момента изповядват метода проба/грешка. Ние следим внимателно, но страните в света с повече отпуснати мерки от България са малко.

Това е пътят. На първо място мога само да подскажа ходенето в планините, парковото разширяване на контингента, който може да се движи, индивидуалните спортове, спортовете на открито, тренировки дори и за групови спортове, но при определени условия. Това са неща, които много активно се обсъждат. Те ще бъдат обобщени и обявени като дати за отпускане от правителството.

Имаме вече становище по въпроса дали да остане изискването за носене на маски на открити пространства след 13 май, но се обединихме около едно мнение, че в затворени пространства като градския транспорт трябва да се изисква носене на маски.

Спорът, по който вече имаме горе-долу единно становище, е за откритите пространства, каза Мутафчийски.

В момента мога само да кажа че вървим към плато на този пик. Виждате че има устойчивост в обявяваните нови случаи, допълни той.

Сериозно обмисляме махане на маските на открито, но те ще останат задължителни в градския транспорт, както и при посещението на магазини, аптеките и др., каза проф. Тодор Кантарджиев.