Това бяха полумерки, които полу се изпълняваха. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в коментар на мнението на главния прокурор Иван Гешев, че мерките за борба с коронавируса у нас са взети навреме и са добри, но има пропуски в изпълнението им.

В края на краищата, всеки от нас трябва да има съвест, нито полицията, нито друга институция има неизчерпаем ресурс, посочи още генералът.

Едни от най-либералните мерки, много рано наложени, дадоха добри резултати, сега обаче са на път да се провалят напълно, защото никой нищо не иска да изпълнява, допълни той.

Ако проследим кривите на заболеваемост в други страни, които говорят за разхлабване на мерки, например Германия, те отчетливо спадат, докато при нас ситуацията е различна - случаите се увеличават, заяви Мутафчийски.

Той каза още, че в страната вече е регистриран един малък пик на COVID-19 в началото на април, а сега изживяваме втори и се катерим сериозно нагоре.

Нещата много се хиберболизираха, започвах да получават хиляди имейли с ругатни и нецензурно съдържание, сподели генералът и призна, че е закрил този имейл адрес.

Надигна се такъв вопъл, че видиш ли ние стоим затворени. Ние никога не сме стояли затворени, гърците, германците и италианците стояха затворени, поясни още той.

Прогнозата на генерал Мутафчийски за туристическия сезонОхлабването на мерките не спира да се коментира, но се търсят приемливи варианти, защото всяко охлабване на мерките носи риск за повишаване на заболяваемостта

Сигурен съм, че някои от най-големите опасения, свързани с новите правила за разходка в парковете, ще се сбъднат. Сред тях са събиране на много млади хора с бири в ръка, събиране на майки, които могат да предадат заразата, заяви Мутафчийски.

Всяко разхлабване на мерките може да доведе до ръст на заболяването - това е предмет на споровете на щаба с изпълнителната власт и с премиера също, призна генералът.

Който и да обяви разхлабването на мерките, трябва да предупреждава, че това може да доведе до повишаване на ръста на заболеваемост, заяви лекарът, като даде като пример Германия, където разхлабват мерките, но междувременно строят огромна полева болница на стадион.

Дори и в условията на коронавирус, животът не може да спре. Понеже не се вижда край на това състояние, ние трябва да адаптираме живота си към вируса. Дори и да сме крайно несъгласни с някои мерки, ние се съгласяваме, че трябва да започнем да се връщаме към нормалното, изрази мнението на щаба генералът.

Според него най-удачният вариант за връщане на учениците в училище е това да се случи в края на май и да се отнася за големите ученици, на които им предстоят изпити и матури.