Обмисля се отварянето на осем столични парка. Ако се промени заповедта на министър Кирил Ананиев, ще ги отворим от утре. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в Южния парк, където се извършва учение за проучване на възможностите за отваряне на парковете за посещения на деца и родители.

В него участват служители на Столична община и доброволци.

Предложението е от 9:30 до 18:30 ч. парковете да се посещават от родители с малки деца с препоръчителна възраст до 12 години, каза още тя. Остава изискването за не повече от двама възрастни на едно място, както и да се спазва и разстоянието от два метра. Предвижда се преди 9:30 и след 18:30 в парковете да могат да влизат собствениците с кучетата си, както и спортуващи.

Ще остане забраната за ползване на детските площадки, съоръженията и пейките, за да не се докосват повърхностите им, напомни Фандъкова. Препоръчително е около два часа максимум да продължава разходката на едно семейство.

"Започваме с отваряне на големите паркове, имаме желание да отворим всички", каза още Фандъкова.

"Обсъдили сме и ви умолявам, ако покажем дисциплина, този риск е разумен. Ако се спазва дисциплината, няма да претоварим болниците", каза премиерът Бойко Борисов.

"Ако не се спазва, ще го спрем. Моля за дисциплина и ред. Ако видим, че работи добре мярката, да се отворят и подходите към планините", каза още той.

Ангел Кунчев: Коронавирусът може да изчезне през лятотоПродължавам да мисля, че има възможност за самоограничаване на епидемията, заяви главният здравен инспектор


С министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и с генерал Венцислав Мутафчийски е било обсъдено да се разрешат процедурите ин витро още от днес, добави още премиерът Борисов.

"Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с браншовите организации, синдикати и родители трябва да предложи вариант за завършването на учебната година за учениците от 7-и и 12-и клас", каза още Борисов.

По думите му тези два випуска са приоритетно значение, а за другите до 7-10 май ще се търси вариант как ще приключи обучението им тази година. В сряда Министерският съвет ще подкрепи 173 млн.лв. за образование, увери Борисов.

За Държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни и ще предложим евентуално една седмица по-късно да се проведат, каза министър Вълчев.