От днес брифингите на Националния оперативен щаб няма да се провеждат във вида, в който това се случваше до момента. Това стана ясно по време на днешния сутрешен брифинг.

"Все по-често започват да се чуват гласове на критика, че брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза", заяви ръководителят на пресцентъра на МС Севдалина Арнаудова. По думите ѝ медиите ще могат да задават своите въпроси за разитието на ситуацията директно към пресцентровете на съответните министерства и останалите държавни институции.

На днешния брифинг не присъстваха ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"За последното денонощие у нас са установени 47 нови случая на заразяване с коронавирус, като общият им брой достига 1 588", това съобщи секретарят на НОЩ доц. Димо Димов.

За последните 24 часа са изследвани 1126 проби като общият брой на направените тестове достига над 47 000, или 6 805 на милион души население.

Най-голям е броят на новите случаи в област Видин - 22.

Има и нова област, в която до този момент нямаше регистрирани заразени с COVID-19 - Разград.

От щаба съобщиха още и за първи случай на починал лекар в България. Става въпрос за 43-годишна жена, която е работела в инфекциозното отделение на МБАЛ Сливен.

Според доц. Димо Димов в България от тук нататък следва поетапно разхлабване на ограничителните мерки, като ще се анализира дали резултатите от това за положителни или негативни.

По думите му това са прави във всички държави към момента.

Ако се стигне до нова вълна от рязко нарастване на заразените, някои от мерките може да бъдат възстановени