От днес - 3 май, официално се разрешават разходките в природен парк „Витоша“.

Те обаче ще се провеждат при строга организация и спазване на противоепидемичните мерки в страната.

Придвижването до планината ще става само с автобили, автобусните линии в тази посока все още не работят.

Движението ще бъде контролирано от екипите на Столична община и Общинска полиция, като то ще се извършва в часовете извън периода 11 и 14 часа, когато пътищата ще бъдат затворени.

Софиянци ще имат възможност да паркират колите си от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

При разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2.5 м. Задължително е поставянето на маска или шал при разговори с други хора.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

Природен парк Витоша е най-старият защитен парк не само у нас, но и на Балканите. Същевременно, заради близостта му до столицата, това е най-посещаваната защитена зона на територията на страната.

На територията на парка през различните сезони могат да се наблюдават близо 237 вида птици. От едрите бозайници в спокойните места на планината все още се срещат благороден елен, сърна, диво прасе, мечка и вълк.