Общо пет са банките в страната, управляващи активи за над 10 млрд. лв., става ясно от справка на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

При тях са съсредоточени 71 млрд. лв., което представлява 61% от активите на банковата ни система.

Лидерската позиция към 31 март 2020 г. се оглавява от Уникредит Булбанк, разполагаща с активи за 21.12 млрд. лв. Следва Банка ДСК с 17.22 млрд. лв., но тук следва да направим уточнението, че позициите на двете по всяка вероятност ще бъдат разменени в края на второто тримесечие, когато се очакват следващите данни за банките у нас.

Днес стана ясно, че Банка ДСК и Експресбанк официално приключиха процеса на интеграцията си, превръщайки се в нова обединена банка с търговското име „Банка ДСК“.

Обединената институция вече разполага с 2.5 млн. клиенти, съобщиха днес от банката.

Приключи обединението на Банка ДСК и ЕкспресбанкБанка ДСК вече обслужва над 2.5 милиона клиенти, разполага с най-голямата мрежа от клонове и банкомати в страната, с иновативни канали за електронно банкиране, катосъщевременно предлага на клиентите си пълен спектър от модерни продукти и услуги

Следва Обединена Българска банка с 11.6 млрд. лв., както и Пощенска банка с 10.94 млрд. лв. Припомняме, че Пощенска банка от своя страна придоби през миналата година Банка Пиреус, което ѝ позволи да увеличи активите си до близо 11 млрд. лв.

Топ 5 се допълва от Първа инвестиционна банка, чийто активи вече са 10.15 млрд. лв., спрямо 9.3 млрд. лв. преди 12 месеца.

В челото на класацията за най-големите български банки са още Райфайзенбанк с 9 млрд. лв., Експресбанк с 6.2 млрд. лв. и Централна кооперативна банка с 6.1 млрд. лв.

Топ 10 се допълва от Българска банка за развитие и Алианц Банк България, управляващи съответно 3.2 и 2.8 млрд. лв.

Общо 18 от 24-те банки у нас имат активи за над 1 млн. лв.