Към настоящия момент рискът от ежедневно многочасово взаимодействие на множество деца в група е голям.

Ако коефициентът на заразяване в момента е до 1.5, той може в една такава група да бъде над 10.

Така коментира идеята за връщане на децата в детските градини и яслите министърът на обазованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Между 30 и 40% от родителите биха си пуснали децата на детска градина и ясла.

Това означава между 70 и 85 000 деца, които си взаимодействат в групите.

Това показват данните от непредставително проучване на Министерство на образованието и науката.

Окончателно: Учебната година ще приключи онлайн, кога са изпититеМинистър Вълчев за приключването на учебната година

От там препоръчват през тази и следващата седмица тези детски заведения да не отварят, като това решение е предмет на непрекъснат анализ.

Всички деца от четвърта група в детските градини ще получат удостоверенията си, а в първи клас ще започнат с усвояването на базовите компетентности отначало, стана ясно още на брифинга.

Надяваме се през лятото, когато вирусът затихне, да можем да осигурим повече дейности по интереси в детските градини и училищата, заяви министърът.

През летните месеци детските градини у нас отново ще работят на принципа на сборните групи, добави той.

Министърът призна, че има проблем с изчерпването на отпуските на педагогическия и непедагогически персонал в детските заведения.

Получихме официално предложение от Синдиката на българските учители да увеличим отпуската на непедагодическия персонал. Ние по принцип подкрепяме предложението и вероятно ще сключим анекс към колективния трудов договор, тъй като за голяма част от непедагогическия персонал мерките вече са се изчерпали, заяви той.