Българите, които бяха блокирани на летището в Париж, вече са на територията на Франция. Те са били допуснати извън летището.

Очаква се днес с първия полет за София те ще бъдат върнати обратно в България. Това потвърди консулът ни във френската столица Милена Узунова за Нова телевизия.

Вчера от Външно министерство съобщиха, че 70 български граждани, сезонни работници в земеделието, са били блокирани на летище в Париж. Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ във френската столица на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма.

Допуснати да се приберат до домовете си във Франция са само няколко от сънародниците ни, които имат и френски документи за самоличност.

“След кацане чакахме в една дълга колона. Един от полицаите попита дали има други хора, освен българи, и ги повика. Аз отидох при него и му казах, че ние сме българи, но имаме и френски карти. Тогава ни извика при него”, разказа Христофор, който вече е успял да стигне до крайната си дестинация.

“В нашия полет имаше селскостопански работници и хора, работещи в строителството. Повечето хора бяха от малцинствата”, каза още българинът.

Пишман гурбетчиите са настанени в сграда на Червения кръст, която се намира близо до летището. Твърдят, че са им иззети всички лични вещи и телефони.

"Снощи около 5-6 часа ни докараха тук. Условията са добри. Ние носим маски, а на летището никой от полицаите не беше. Тук също не носят маски. По-възрастните хора носеха в себе си лекарства, които обаче им бяха конфискувани", каза един от тях.

„Не е вярно, че са им отнети личните вещи. Техният разказ се отнася за 5 май. Телефоните им не са били отнети през цялото време. Част от хората са разговаряли с близките си и работодателите си“, заяви консулът ни във френската столица Милена Узунова.

„Лично разговарях с хората вчера. Казаха, че са доволни от условията, в които са настанени“, каза още тя.