Разширяват блокадата в Ямбол заради неспазване на мерките, предава Нова телевизия.

Целият ромски квартал на града е поставен под карантина и е затворен с пропускателни пунктове.

Епидемичен взрив и болница на ръба в Ямбол. До кризата се стигна след пламване на огнище на COVID-19 в кв. „Райна Княгиня“. Общо 47 са до момента случаите в област Ямбол, от тях четири смъртни.

26 болни с коронавирус са настанени в областната болница, трима от тях са в тежко състояние в реанимация. Капацитетът на Инфекциозното отделение е запълнен на 95%.

„Още по-лошото е, че имаме медицински персонал, който е с позитивни проби”, посочи прокуристът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Димитър Рунков.

От снощи властите в града разшириха обхвата на карантинираната зона. Заради раздаването на пенсиите от сутринта има струпване пред КПП-та в квартала.

„На 7, 8 и на 11 май ще си получат пенсиите. По списък, по един. В крайна сметка правата са си негови, не по цели фамилии”, обясни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Масовото тестване на живеещите в квартала продължава, но е затруднено. „Незнайно защо, но контактните лица на положителните - техни роднини, избягват тестването с PCR”, посочи Иванов.

Ако се наложи, властите в Ямбол може да наложат още по-строги мерки за придвижване в града.