Около 13 000 са живеещите в ромския квартал на Ямбол, а за тях отговаря само един медиатор, като в момента посредници от други общини са се притекли на помощ, съобщи здравният медиатър Кина Асенова пред БНТ.

„Познаваме общността в квартала и донякъде успяваме да ги убедим да спазват мерките, но има и една част от хората, които не осъзнават проблема с коронавируса и не спазват ограниченията.“, каза още Асенова.

Спазването на дистанция и съобразяване с мерките са основният проблем в отцепения от полиция ромски квартал, коментира областния управител на Ямбол Димитър Иванов.

Той потвърди, че масовите струпвания на хора са факт не само в квартала, хората вече имат право да посещават заведения на открито и го правят, включително и тези от махалата, каза още областния управител на града.

“Призовававам, хората да ограничат разпространението на вируса и да носят отговорност за себе си и останалите“, заяви още Иванов.

Достъпът на граждани и автомобили до ограничения район става чрез организирани от ОДМВР-Ямбол КПП-та. Преминаването през тях става само в случай на неотложност – полагане на труд, здравословни причини, за връщане на постоянен адрес.

Всички лица, които се намират в закрити и открити обществени места, са длъжни да носят защитна маска за лице или шал, не се допуска събиране на групи от хора в открити и закрити обществени места.

Тестването в махалата продължава. Извънредното положение остава безсрочно.