След като в последните три дни в България се наблюдаваше тенденция на нарастване на новите установени случаи на заразени с COVID-19, днес тя бе прекъсната. По данни на Националния оперативен щаб за последните 24 часа (към 17:00 часа днес) са регистрирани 51 нови случая.

За предходното денонощие те бяха 74.

Общият брой на потвърдените случаи на заразени с коронавируса у нас вече е 1829. Жертвите на болестта са 84.

Активни тестове в старческите домове

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че в момента се провеждат активни тестове в домовете за стари хора, за хора с психически увреждания и резидентния тип открити жилища, включително и не персонала.

"Броят само на домуващите е 15 000, като отделно от тях е персоналът. Изследването ще продължи поне седмица, тъй като лабораториите няма как да поемат такъв брой проби", заяви Кунчев.

По думите му до момента са установени положителни проби за COVID-19 на 80 домуващи и 30 души персонал, като огромната част са съсредоточени във Видинско, в домовете в Гара Орешец и Кула.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски пък заяви, че през последните дни е отчетен ръст на заболеваемостта в страната, който се дължи най-вече на полетите от Холандия и на заразените в старческите домове във Видинско.

По думите му обаче в страната все още се наблюдава клъстърно заразяване, а не дифузно. Според него здравната система все още може да се справи с тази нарастваща заболеваемост.

"Отпускането на мерките поставя изисквания и към гражданите да проявят своята съвест и да носят маски в магазините и на всички указани места", посочи генералът.

От понеделник в градския транспорт в София ще започнат масови проверки за носене на маски. Директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев обяви, че продължава работата по новата тикет система, която ще следи за броя на пътниците в превозните средства и до края на годината тя би трябвало да функционира.

Разширяват блокадата в Ямбол заради неспазване на меркитеЦелият ромски квартал на града е поставен под карантина и е затворен с пропускателни пунктове

Първенството по футбол може да се рестартира на 5 юни

По-рано днес Българския футболен съюз обявиха, че при подновяване на тренировките на отборите, първенството по футбол ще може да се възобнови на 5 юни с двубоите от 25 кръг на редовния сезон.

От БФС обаче уточняват, че ръководството продължава да поддържа постоянен контакт с Националния оперативен щаб и държавните власти и да съобразява с тях всичките си решения.

Днес стана ясно че германският футболен шампионат ще бъде рестартиран на 16 май, като срещите ще се играят без публика.

Връща се платеното паркиране в синя и зелена зона в София

От днес синята и зелената зони за паркиране в София вече се заплащат.

Нарушителите ще бъдат глобявани, а паркираните автомобили, които пречат на движението, ще бъдат репатрирани принудително.

Безплатното паркиране в центъра на София беше въведено като временна мярка в борбата със заразата от коронавирус.