Всеки, който отидe на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. И след падането на извънредното положение тази мярка ще остане в сила. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че заплахата от разпространението на коронавируса все още не е преминала.

"Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването”, каза Ананиев.

Запитан за здравните карти, които ще иска Гърция от туристите и дали България обмисля същото, Ананиев каза, че се водят разговори с Европейската комисия. „До този момент не сме стигнали до решение”, допълни той.

Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение, увери още Кирил Ананиев.

Той обясни, че за месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души.

По думите му започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила.

Хиляди гърци се отправиха към плажовете след карантинатаГръцкото правителство разпространи специално видео с указания за безопасно поведение на плажовете след отварянето им за посещения


"Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това”, заяви Кирил Ананиев.

Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени. А решение дали и кога ще се отворят детските градини и ясли у нас може да има най-рано след две седмици.