Азиатските държави ще насърчават строителството на въглищни електроцентрали, въпреки спада в потреблението на електроенергия и екологичните норми за емисиите, тъй като това е един от начините да стимулират своите икономики, посочват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Карантината, която беше наложена в много държави по света, намали значително търсенето на изкопаеми горива, показват данните на Международната енергийна агенция.

Според представителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Организацията на обединените нации това дава уникален шанс за стартиране на "зелено въдстановяване", което да е базирано на възобновяемите енергийни източници.

Но вече има много сигнали, че азиатските държави, включително водещи икономики, като Китай, Япония и Южна Корея, са склонни да налеят значителни средства в подпомагането на затруднени отрасли, като въгледобива, производителите на машинно оборудване и строителните компании.

Това ще създаде краткосрочни стимули за запазване на заетостта и създаване на нови работни за сметка на дългосрочната ефективност и екологичните цели, смятат експерите, цитирани от агенцията.

Китай, например, който произвежда и използва около половината от целия световен добив на въглища, обяви, че ще разреши на повече провинции да строят електроцентрали, захранвани с изкопаеми горива.

Поднебесната империя вече стартира изграждането на пет нови ТЕЦ-а и инвестира милиарди долари в разширяване на електропреносната си мрежа.

Вносът на въглища в Китай за месец април бележи ръст от 22% на годишна база.

Чистият въздух – една от малкото ползи от COVID-19Беше намалено производството на електроенергия от въглища с 40%, а консумацията на петрол спадна с една трета.

Япония и Южна Корея също ще продължат да финансират въглищни проекти в развиващите се страни, като Виетнам и Индонезия.

По данни на Global Energy Monitor в момента по света са планирани нови проекти за производство на електроенергия от въглища с обща мощност от 500 гигавата. Инвестициите в тях ще възлязат на около 638 милиарда долара.

Над 80% от тези мощности ще бъдат базирани в Азия.

В същото време новините за възобновяемите енергийни източници не са особено оптимистични. Според консултантската компания Wood Mackenzie изграждането на 150 гигавата вятърни и соларни мощности ще бъде отложено или изцяло провалено през следващите пет години заради финансовите затруднения, предизвикани от кризата с разпространението на COVID-19.

Средствата за тях по всяка вероятност ще бъдат насочени към други сектори, които имат нужда от спешна държавна помощ.