Цените на имотите в големите градове достигнаха близо до рекордните си стойности. Това обаче беше факт само преди около 2 месеца. Днес реалностите вече са коренно различни.

Съществуват два вида пазари – на купувачите и продавачите. Когато продавачите диктуват правилата, това означава, че е налице по-малко предлагане и цените съвсем закономерно се очаква да вървят нагоре.

Обратното – при повече предлагане, отколкото има търсене, можем да очакваме спад в цените на имотите. Именно в подобни времена условията се определят от купувачите, или хората, разполагащи със собствени средства или възможност да погасяват вноските по кредитите си.

И ако вие сте сред тях – тогава нека видим какви опции съществуват днес:

Имот в затворен комплекс

Затворените комплекси са на мода в развитите икономики от доста години. Плюсовете при тях са доста – професионална поддръжка, охрана и всичко, което ви е необходимо, разположено на метри от вас. Тук можем да включим супермаркет, кафене, аптека, спортни площадки, парк, фитнес и др.

При настоящите условия е добре да се убедите, че избраното от вас жилище вече разполага с Акт 16.

Имот извън големите градове

Имотите в покрайнините на града, или пък в село, разположено в близост до София, Пловдив, Варна и Бургас привличат все повече купувачи. Основен плюс е наличието на дворно място – както за игри на децата, така и за чист въздух и евентуалното отглеждане на екологично чисти храни.

Не забравяйте да се пазарите за цената – тя следва да е с поне 10-15% по-ниска от обявенaтa, която може би не е коригирана след въведеното извънредно положение у нас.

Ако желаете да живеете извън големите градове – то следва да направите доста планове, включително къде ще учат децата, дали е достатъчна само 1 кола и колко време дневно ще прекарвате в път. Най-добре е да прецените плюсовете и минусите, за да може по-лесно да вземете решение.

Покупка на собствен парцел

Независимо дали става въпрос в град или на село, то това е една добра идея. По този начин ще можете да се обградите с желаните от вас хора и може би, но само може би да ви излезе по-евтино.

Това обаче е вариант, при който ще са нужни доста средства предварително, за да може да се закупи парцела и да се стартира строителството. Тук трябва да се разчита най-вече на собствено финансиране и по-малко на заеми от банката, тъй като те вече финансират масово на Акт 15 или Акт 16.

Второ жилище на море или планина

Ако имате възможност да закупите свой втори дом, то вие сте сред щастливците. Какво по-добро от това да прекарате на море или планина по 3-4 месеца в годината?

Тази опция е сред най-евтините от всички изложени в този материал, тъй като днес можем да намерим имоти и за по 300-400 евро на кв.м.