Над 300 парламентаристи от целия свят призоваха Международния валутен фонд и Световната банка да опростят дълговете на най-бедните държави в отговор на пандемията от COVID-19, както и да увеличат финансирането на глобалното икономическо възстановяване, предава Ройтерс.

Автори на инициативата са бившият кандидат за президент на САЩ Бърни Сандърс и представителят на американската Демократическа партия от Минесота Илхам Омар.

Според Сандърс бедните държави в момента се нуждаят от "всеки цент", за да се погрижат за хората си, а не за да изплащат "непосилните дългове" към световните финансови институции.

По думите му опрощаването на тези задължения е най-малкото, което МВФ и Световната банка могат да направят в момента. По този начин те ще предотвратят драстичното нарастване на бедността, глада и заболяванията, които заплашват стотици милони хора.

Законодателите привестват инициативата на МВФ да поеме обслужването на задълженията на 25 от най-бедните държави по света за период от шест месеца, но смятат, че са необходими много повече усилия.

Декларацията е подписана от близо 300 парламентарни представители от над 20 държави по целия свят. Те смятат, че дълговете на много от развиващите се страни трябва да бъдат изцяло опростени, а не просто разсрочени, каквато беше договорката, постигната на последната среща на държавите от Г20.

Според тях, ако това не се случи, бедните страни няма да могат да приоритизират разходите си за борба с коронавируса, в резултат на което ще се стигне до още по-сериозни трусове в глобалната верига на доставките и на финансовите пазари.

След пандемията идва дългът На фона на икономическия срив, предизвикан от пандемията, правителствата написаха

По-рано тази седмица управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че е много вероятно институцията да ревизира в низходяща посока прогнозата си за глобалния вътрешен продукт за 2020 г. Към момента фондът очаква икономически спад от 3%.

Според Георгиева развиващите се страни ще имат нужда от финансиране на стойност над 2.5 трилиона долара, за да се справят с последствията от кризата.

От Световната банка заявиха, че ще потърсят всички възможни начини за подпомагане на бедните държави, но в същото време становището на институцията е, че отписването на задължения ще се отрази негативно на кредитния ѝ рейтинг и ще намали възможностите ѝ да отпуска нисколихвени заеми на своите членове.

Парламентаристите, начело с Бърни Сандърс, отправят и призив към МВФ и Световната банка да подкрепят издаването на специални права на тираж на стойност няколко трилиона долара, предназначени за развиващите се страни.

Специалните права на тираж са паричната единица на МВФ и могат да бъдат издавани по същия начин, както "печатането на пари" от страна на централните банки. Съединените щати обаче винаги са били против подобни мерки.