През следващите дни и седмици ще стане ясно при какви условия ще се осъществява пътуването на европейците. Това каза в предаването пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

Преди часове Европейската комисия препоръча да се премахнат ограниченията за пътуване в рамките на ЕС.

Според Желязков основните акценти в позицията на ЕК са три, а именно – пропорционалност, координация и смекчаване на режима с всички противоепидемични и предпазни средства.

Условно координацията ще се осъществява на три нива – между съседни държави, между държави членки и между държави от ЕС и трети страни.

По думите на Желязков тепърва предстои България и Гърция да уточнят при какви условия ще се пътува между двете страни.

Тема от последните дни, която усилено се дискутира от българите в началото на летния сезон, е предложението на Министерството на туризма след почивка в Гърция да се прилага задължителна 14-дневна карантина. Мнозина видяха в това един вид задължаване на българите да почиват на родното Черноморие.

„Не, това ми се струва твърде конспиративно. Ако конспирацията е в полза на българското, аз няма да се бунтувам срещу нея. Дали ще е с карантина или тест – това ще стане координирано през следващите дни и седмици, така щото свободното движение на хора организирано или индивидуално да бъде възстановено в обемите, които самата епидемична обстановка позволява“, коментира Желязков.

Важно е, каза още той, да се спазва принципът на симетричност, т.е. – мерките трябва да са координирани, а не да се прилагат едностранно.