Испания, чиято икономика е силно зависима от туризма, обяви че ще отвори границите си за чуждестранни посетители от края на юни. Тогава се очаква по-голямата част от мерките срещу разпространението на COVID-19 да бъдат отменени, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица Мадрид изненада европейските си партньори, въвеждайки двуседмична карантина за всички чужденци, които влизат в страната, с което на практика затвори границите на страната. Властите заявиха, че мярката има за цел да предотврати избухването на втора вълна на епидемията от коронавируса.

Транспортният министър Хосе Луис Абалос обаче уточни, че ограничението е с временен характер и ще бъде премахнато, успопредно с облекчаването на карантинните мерки в много от районите на страната.

"Нямаше как да разрешим на чужденците да пътуват, докато испанските граждани все още спазват ограничителните мерки против разпространението на COVID-19", заяви Абалос пред една от местните телевизии.

По думите му от края на юни страната ще започне постепенно да възстановява туристическата си индустрия. Министърът обаче заяви, че това няма как да се случи, ако Испания не повиши своята атрактивност първо от здравна гледна точка.

Туризмът генерира около 12% от испанския брутен вътрешен продукт. Дори границите да бъдат отворени в края на следващия месец, приходите на сектора вероятно ще се понижат с между 93 и 124 милиарда евро. Това показват оценките на браншовата организация Exceltur.

Испания бе една от най-тежко засегнатите държави в Европа от пандемията.

В страната са регистрирани над 230 000 заразени с COVID-19, а смъртните случаи са близо 28 000.

Очаква се испанската икономика да се понижи с между 9.5% и 12.4% тази година, след което да регистрира ръст между 6.1% и 8.5% през 2021 г. Това показват прогнозите на Испанската централна банка.

През март и април безработицата в страната рязко се повиши, като в момента над 7 милиона души разчитат на държавни обезщетения, което представлява близо 30% от работната сила.