Фармацевтичният гигант AstraZeneca обяви, че е готова да предоставя потенциална ваксина за новия коронавирус от септември.

Kомпанията съобщи, че e сключили договори за доставката на най-малко на 400 млн. дози от ваксината, която разработва заедно с Оксфордския университет, информира BBC.

От AstraZeneca твърдят, че са способни да произведат един милиард дози от ваксината AZD1222 тази и следващата година.

Първоначалните изпитания са в ход, а от AstraZeneca казаха, че осъзнават, че ваксината може и да не действа.

От фармацевтичния гигант обаче ще продължат с напредъка по клиничната си програма.

Учени предупреждават, че ако бъде разработена ваксина срещу коронавируса, тя може и да не осигурява пълен имунитет, а британският премиер Борис Джонсън е казвал, че ваксина може и да не бъде създадена никога.

Въпреки тези резерви, интензивните проучвания продължават, като около 80 отделни групи по света работят по евентуални ваксини.

От AstraZeneca дадоха индикации, че производството на ваксината ще бъде в повече от една страна. Компанията благодари на правителствата на Великобритания и САЩ за "значителната подкрепа относно ускоряването на разработването и производството на ваксина ".

AstraZeneca също така обяви, че обсъжда със Serum Institute of India и други потенциални партньори увеличение на производството и разпространението.

Компанията е получила над 1 млрд. долара от Американския орган за биомедицински разширени изследвания и развитие (BARDA) за разработването, производството и доставката на ваксината.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио описа пандемията от коронавирус като "глобална трагедия" и "предизвикателство за цялото човечество".

"Ние трябва да победим вируса заедно или той ще продължи да нанася огромни лични страдания и да оставя дълготрайни икономически и социални белези във всяка страна по света," допълни той.

"Ние се много горди от това, че си сътрудничим с Оксфордския университет, за да превърнем тяхната работа в лекарство, което може да бъде произвеждано в световен мащаб."