Във връзка с предстоящите празници, искаме да уведомим хората, че Пътна полиция основно ще подпомага движението и при необходимост ще се включва, за да регулира, така че гражданите да могат по-лесно и безаварийно да напуснат градовете, заяви Николай Крушарски, главен инспектор от Пътна полиция.

За улеснение на водачите ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от град София, посока Перник, като днес и утре ще бъдат отворени две ленти в посока изход и една лента в посока вход. Обратното ще стане в понеделник, за да бъдат улесни гражданите в придвижването.

Важна е информацията и за ремонтните дейности по автомагистралите Хемус и Тракия. На Тракия това се случва от 11-ия до 21-я километър и движението ще се осъществява в едната пътна лента. На Хемус при село Потоп отново движението ще става в една лента.

От Пътна полиция призоваха всички водачи да бъдат особено внимателни в тези участъци.

Крушарски заяви, че нямат точна статистика относно това колко автомобила ще напуснат София и големите градове, но се очаква бройката да е голяма и са подготвени да се осигури безпрепятствено придвижване.

Контролът през почивните дни ще бъде сериозен на територията на цялата страна. Ще се организират специализирани операции, насочени към водачите, употребили алкохол, наркотични вещества и за превишена скорост, каза още Крушарски.

Той обяви, че вчера е приключила обявената миналата седмица специализира операция, насочена към контрол на водачите за скоростни режими.

Резултатите от нея сочат, че сред приключване на извънредните мерки хората са пътували активно, правейки нарушения на правилата за движение по пътищата. Установени са 42 000 нарушения за превишена скорост, като над 25 000 от тях са в населените места. Проверката е осъществена в рамките на една седмица и е приключила на 20-и май.

При нея има установени водачи, в това число и в София, и в Пловдив, които - при ограничение на скоростта от 50 км/ч, се движат с над 150 км/ч. В Пловдив дори има водач с около 3 промила проба за алкохол.

Към специализираните полицейски операциите по време на празниците ще се включат и сили на жандармерията, които ще следят както за безопасността на движението, така и за спазване на противоепидемичните мерки и обществения ред, заяви Дарин Димитров, главен инспектор от Национална полиция.

В населените места са включени приоритетно районите на училищата, паркингите на големите магазини, супермаркети, моловете и места, на които може да има струпване на голям брой хора. Ще има и допълнителни екипи, които ще следят за опазване на обществения ред.

Най-сериозните установени нарушения от страна на зрелостници, които искат да празнуват, са струпвания на паркинги на магазини. Димитров заяви, че за момента няма информация за глобени.

Въведените противоепидемични мерки са за всички и при нарушения колегите, които се отзоват на място, ще съставят актове, каза още Димитров.