Федералният съд на Германия постанови, че Volkswagen трябва да изплати обезщетение на автомобилист, който е закупил един от дизеловите автомобили на компанията оборудван със софтуер за манипулирани на показателите за вредните емисии.

След това решението на съда около 60 000 други собственици на автомобили в Германия също ще имат основание за обезщетения.

Ищецът Херберт Гилберт, ще бъде частично обезщетен заради неговия автомобил, като амортизацията ще бъде взета предвид.

От VW обявиха, че ще предлагат на засегнатите автомобилисти еднократни плащания. Сумата ще зависи от отделните случаи.

Компанията вече постигна договорка на стойност 830 млн. евро по групов иск от страна на други 235 000 собственици на автомобили.

"За повече от 60-те хиляди случаи, това съдебно решение дава яснота основно това как федералният съд оценява важните въпроси по въпросите с дизеловите автомобили“, се казва в изявление на VW.

VW плати над 30 млрд. евро под формата на глоби, компенсации и схеми за обратно изкупуване в световен мащаб откакто скандалът избухна през 2015 г.

Тогава компанията разкри, че е използвала нелегален софтуер, за да манипулира резултатите от тестовете за верени емисии при автомобилите с дизелови двигатели.

Около 11 милиона автомобила са били оборудвани с устройството. След това Volkswagen бе залята от съдебни дела в световен мащаб.