Германският автопроизводител Volkswagen изтегли реклама, публикувана в Instagram профила на компанията за автомобилите Golf, след като призна, че тя е расистка и обидна.

От компанията казаха, че ще проучат как се е случило това и че ще има последствия.

Компанията, чиято репутация пострада в последните пет години, след като призна, че е манипулирала резултатите от тестовете на вредните емисии на дизеловите автомобили, заяви, че не толерира расизма под никаква форма.

В рекламата в Instagram се виждат големи бели ръце, които избутват и след това отстраняват чернокож мъж от лъскав нов жълт автомобил Golf, паркиран на улицата.

Членът на борда на директорите на VW Юрген Щакман и Елке Хайтмюлер, която отговаря за разнообразието в компанията, се извиниха в Twitter и LinkedIn, информира Ройтерс.

“Разбираме гнева на обществото, защото ние също сме ужасени. Това видео е обида за всички постижения на движението за защита на гражданските права. То е обида за всеки нормален човек,” написаха те.

“Ние, във Volkswagen, сме наясно с историческия произход и вината на нашата компания по време на Нацисткия режим. Точно по тази причина ние сме против всякакви форми на омраза, пропаганда и дискриминация.”

Основана по нареждане на Адолф Хитлер, за да произвежда “народни автомобили”, VW е използвала принудителен труд по време на Втората световна война.

Говорител на Volkswagen заяви, че обикновено агенции създават рекламните й кампании и че компанията разследва къде е допусната тази грешка и че ще обяви публично, когато има резултат.