Милиардерът Алън Хауърд и управляваният лично от него хеджфонд AH Master Fund постигнаха възвръщаемост от 100% за последната година, съобщава Business Insider.

Основната част от печалбите на фонда са натрупани през март - в разгара на пандемията от COVID-19, когато повечето инвестиционни мениджъри се опитваха да ограничат щетите върху своите портфейли.

Хауърд създава инвестиционната си компания Brevan Howard през 2017 г., като основната му цел е да поема по-големи рискове, но в замяна на това да носи висока възвръщаемост за инвеститорите.

От началото на 2020 г. той е успял да удвои техните вложения и то на фона на глобалната криза, която накара дори и инвестиционни гиганти, като Уорън Бъфет, да преглътнат сериозни загуби.

Около 75% от всички хеджфондове по света, включително и тези на имена, като Рей Далио, Адам Левинсън и Майкъл Хинце, са загубили пари през март.

Френският милиардер, който изгуби 32 млрд. долара за 2 месеца Как работи империята LVMH

Засега не е ясно как Алън Хауърд е успял да постигне този впечатляващ резултат, но според анализаторите, цитирани от Business Insider, той най-вероятно е използвал стратегия, близка до тази на основния и по-балансиран фонд на компанията Master Fund, чийто активи възлизат на 3.8 милиарда долара.

Той постигна доходност от 24% на годишна база към края на май, благодарение на печелившите си залози в лихвени фючърси, валути и дългови ценни книжа.

Освен Brevan Howard, сред малкото печеливши в разгара на кризата се нареждат и Renaissance Technologies на Джим Симънс, Pershing Square на Бил Акман и Universa Investments на Марк Спицнагел.