Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив не планират да продължават доброволните ограничения в производството ма петрол и през юли, тъй като те са били само за юни, заяви на пресконференция днес саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, цитиран от Ройтерс.

През уикенда стана ясно, че министрите на страните от формата ОПЕК+ са одобрили решението да се удължи до края на юли свиването на добива с 9.6 милиона барела на ден, след като Мексико обяви, че през юли няма да намали добива си.

Общото свиване на добива на ОПЕК+, в който влизат основните производителки на черно злато извън картела, ще бъде 9.6 милиона барела плюс допълнителни съкращения от Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Оман, посочи тогава ТАСС, позовавайки се на информиран източник, цитирана от БТА.

Нямаме никаква възможност за несъообразяване с новите договорки, заяви днес бин Салман.

Той каза, че страните, които не са се включили в доброволното ограничение на производството през май и юни, трябва да компенсират с допълнителни ограничения в периода юли - септември.

Саудитският енергиен министър бе подкрепен от своя руски колега Александър Новак, който каза, че е напълно съгласен с него. “Мога да кажа, че нивото на съобразяване с решенията като цяло е доста високо, предвид мащабите на ограниченията и това колко зле е ситуацията“, каза Новак.

„Отделихме много време в дискусии за пълно съобразяване от страна на всички страни и как това ще бъде компенсирано, защот успехът на сделката и на нашите усилия зависи от това всички страни да се включат“, допълни още той.