Абонатите на столичната топлофикация ще получат най-голямо намаление от 11.16% на цената със задна дата от 1 юли миналата година до 31 март 2020 г., реши днес КЕВР.

За домакинствата в София за въпросния период в изравнителните им сметки мегаватчас топлинна енергия ще бъде калкулиран по 84.97 лв. без ДДС.

Старата цена, утвърдена в средата на миналата година, беше 95.64 лв./мвтч, съобщава вестник Монитор.

В Пловдив за същите 9 месеца от регулаторния период ще се начисляват по 91.96 лв./мвтч и 5.76% по-малко от предишната цена от 97.58 лв./мвтч.

С 4.39% по-евтино ще им излезе мегаватчас от консумираната топлина за същото време на абонатите в Бургас. Преизчислената цена е 71.95 лв./мвтч без ДДС при стара от 75.25 лв.

Всички топлофикационни дружества предстои в 30-дневен срок да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им ясно да обозначат както съответния период, така и съответното намаление.

За абонатите, които заплащат сметки на месечна база, приспадане на дължимите суми следва да бъде направено в първата възможна фактура.

Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. За потребителите, които са на прогнозен отчет и заплащат ползваната топлинна енергия на годишна база, възстановяването на дължимите им суми ще бъде направено в изравнителните сметки. В тях изрично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната.