Масачузетският технологичен институт (MIT) оглави за девета поредна година класацията QS World University Rankings на най-добрите университети в света.

Намиращото се в Бостън висше учебно заведение получава максималния брой точки в тазгодишната класация благодарение на добрата си репутация в академичните среди и сред работодателите. Той е класиран на първо място по 12 от критериите, въз основа на които се изготвя класацията.

Второто място в класацията се заема от Станфордския университет, докато челната тройка се оформя от Харвард.

Общо пет от 10-те топ университета в света са американски, като другите два са Калифорнийският технологичен институт (4- място) и Чикагският университет (9).

Великобритания може да се похвали с четири университета сред първите десет, като това са: Оксфордският университет (5), Кеймбриджкият университет (7), Имперски колеж Лондон (8) и Лондонски университетски колеж (10).

Последното място сред първите десет се заема от швейцарския Федерален технологичен инстут в Цюрих.

Единственото българско висше учебно заведение, което попада в класацията, е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Той е класиран на 601-650 място тази година, като, за сравнение, в предходната година се нареждаше в групата с места 751-800.

Софийският университет попада в подреждането за първи път през 2014 г., а тази година записва най-високото си класиране.