Накорбос с влязла в сила присъда за трафик на наркотици е предоставил информация на САЩ в периода 2008 - 2010 г., която свързва бившия президент на Мексико Фелипе Калдерон и членове на неговото правителство с мексиканските наркокартели.

Едгар Валдес Вияреал - гражданин на САЩ, известен с прякора Ла Барби заради светлата си кожа, си е сътрудничил с щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) и с Федералното бюро за разследване (ФБР), докато работел като наркотрафикант за картела Белтран-Лейва.

Тази информация става известна едва наскоро, защото съдебните документи по делото на Валдес от 2018 г. в Атланта, Джорджия, на което беше осъден на близо 50 г. затвор, бяха разсекретени.

Валдес казва пред щатските власти, че корумпирани представители на правителството на Калдерон разкриват самоличността на агенти на ДЕА в Мексико пред картелите Синалоа и Белтран-Лейва. Корумпираните държавни служители също така предоставят на картелите снимки на агентите и им казват къде се намират, казва Валдес.

Агент на ДЕА е убит в периода, в който държавните служители са предоставяли конфиденциална информация на картелите.

В публикация на мексиканския сайт Aristegui Noticias журналистката Анабел Ернандес казва, че адвокат на Валдес й предоставя писмо през 2012 г., в което наркотрафикантът, превърнал се в информатор, твърди, че е дал многомилионни подкупи в долари на Хенаро Гарсия Луна - бивш министър на сигурността на Калдерон, който беше арестуван в САЩ миналия декември.

Възходът и падението на бившата дясна ръка на Ел Чапо

В писмото Валдес също така твърди, че Калдерон - президентът, който обяви война на наркотиците малко след като пое поста в края на 2006 г., се е срещал лично с наркотрафиканти.

Според Ернандез, Валдес вероятно е споделил тази информация с ДЕА и ФБР в периода 2008 – 2010 г.

Адвокат на Валдес каза през 2018 г., че борбата на Калдерон не е била война срещу наркотиците, а по-скоро "война за наркотиците."

В писмото до Ернандез Валдес казва, че през 2010 г. е арестуван в Мексико, защото отказал да сътрудничи на Калдерон.

"Моят арест беше вследствие на политическо преследване от страна на Фелипе Калдерон, който започна да ме тормози, защото отказах да бъдат част от споразумението, което искаше да сключи с всички организирани престъпни групировки," пише той.

Калдерон категорично отрича всякакви контакти с престъпни групировки и също така е казвал, че няма представа, че Гарсия Луна си е сътрудничил с картелите.