Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия ще върне част от задължителните противоепидемични мерки заради огнището на заразени с COVID-19 в месопреработвателното предприятие край град Гютерсло.

Карантинните мерки ще бъдат задължителни в района на града, където живеят около 36 000 души, пише BBC.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че мерките ще бъдат в сила поне до 30 юни и определи решението като "превантивна мярка".

Това е първият случай, в който Германия връща част от ограниченията след постепенното им разхлабване, което започна в края на май.

Като цяло страната успя да се справи сравнително добре с овладяването на пандемията, но нарастването на новите случаи през последните седмици разтревожи управляващите.

Лотар Вилер, директорът на медицинския институт Роберт Кох, заяви, че съществува реален риск от втора вълна на епидемията от COVID-19, но е оптимист, че засега все още има шанс тя да бъде овладяна.

Към момента нивото на репродукция на коронавируса в Германия е 2.76, което означава, че всеки 10 инфектирани заразяват средно по 28 души. Епидемията се смята за овладяна, когато показателят падне под 1.

В кланицата край Гютерсло, станала огнище на коронавирус, бяха заразени над 1000 работници, или две трети от личния ѝ състав.