Кимбърли Гилфойл, приятелката на Доналд Тръмп Младши, която е и един от основните организатори на кандидатпрезидентската кампания на баща му, е дала позитивен тест за коронавирус, съобщава CNN.

"След като е дала позитивен тест, Кимбърли се е изолирала, за да намали риска от предаване на вируса. Тя се чувства добре и ще ѝ бъдат направени повторни тестове, за да бъде потвърдена диагнозата, тъй като засега тя няма никакви симптоми на заболяването. Като превантивна мярка обаче ще бъдат отменени всички мероприятия с нейно участие", заявиха от предизборния щаб на Тръмп.

Гилфойл е дала позитивен тест за COVID-19 в Южна Дакота, преди посещението на Доналд Тръмп и неговия щаб в Националния парк Маунт Ръшмор по случай Деня на независимостта.

По времето, когато е направен теста, президентът на САЩ не е имал контакти с нея, а пробата на нейния партньор Доналд Тръмп Младши е отрицателна. Гилфойл обаче е присъствала на предизборните прояви на Тръмп в Тълса, Оклахома и във Финикс, Аризона.

През последните дни и седмици основната дейност на Кимбърли Гилфойл и Доналд Тръмп Младши е била свързана с набирането на средства за президентската кампания. Те са се срещали с много от дарителите на Републиканската партия, пише още изданието.

Според наблюдатели, цитирани от CNN, нито тя, нито нейното обкръжение, са носели маски по време на партийните събрания и прояви. Наскоро нейният приятел Доналд Тръмп Джуниър публикува снимка във Facebook, на която се виждат учени от Института по вирусология в Ухан, които работят със специални костюми.

Под нея Тръмп младши написа: "Това носят вирусолозите, за да се предпазят от вирусите. Но вие не се притеснявайте, сигурно и кърпата около устата ще ви свърши работа".