Не съм вярвал, че на мен ще ми се наложи, в качеството ми на министър на отбраната, да коментирам изказвания на президента, който аз уважавам и като институция и като бивш български офицер, но се налага, заяви на брифинг в Министерски съвет днес Красимир Каракачанов.

Да започнем от онази случка в Росенец, когато едни гардове на НСО, които по един незаконен и глупав начин възпрепятстваха едни хора, които бяха решили да правят политически пиар, но те имат право да го правят.

Този имот е продаден по времето на Иван Костов, а по времето на Орешарски е оформен и узаконен. Сега привържениците и наследниците на тези партии излизат и ми казват какво правите тук, защо не правите нищо, каза Каракачанов.

Бях много ясен, че няма как да изпълня разпореждания на НСО, които противоречат на конституцията и да охраняваме периметри на паркове, градини или частни имоти.

Казах и че тези, които хвърлиха българското знаме на земята, трябва да бъдат наказани.

Излиза, че за това вината била на правителството при положение, НСО не е подчинена, нито на министър-председателя, нито на който и да е друг от министрите.

Разделението на властите е записано в Конституцията и когато те не работят заедно в полза на хората, нищо добро не се е случвало на същите тези хора, каза военният министър.

Това, което чух днес от президента, е че призовава полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на своите началници и на своя министър. Не чух обаче призив към добре организираните групи провокатори, които съвсем съзнателно атакуваха полицията.

За разлика от тях повечето хора, които бяха в защита на Радев, се държаха мирно и културно. Не отричам правото на всеки в България да протестира и да иска по-добър живот, но очаквам всички да призоват хората, които участват на протестите, по никакъв начин да не провокират полицията, каза Каракачанов.

Това е същата полиция, на която ние плащаме да пази нашия живот и нашата собственост. Тази полиция само в рамките на тази година намали битовата престъпност с 40%, каза Каракачанов.

Българският полицай не е враг на обществото, защото на всеки един от нас като му се наложи търси полицията.

Вчера четирима ранени полицаи, а това не е от братски прегръдки, каза Каракачанов. Той призова всички, които организират протестите, да не си играят с огъня.

Истината е, че когато сме били разделени и институциите воюват, нищо добро не се е случило на страната. Каракачанов призова за диалог, а не за омраза и конфронтация.

Единствената рецепта за излизане от тази ситуация е диалог, допълни Каракачанов.