НАСА работи по създаването на космическа сонда, която да изследва астероида 16 Психея, за който се смята, че съдържа огромни богатства, според британския вестник Mail on Sunday.

Потенциалната дата на полет към най-големия от металните М-клас астероиди, който е богат на благородни метали, е август 2022 г.

Психея е оценен на 10 хиляди квадрилиона долара (квадрилион е число с 24 нули).

Според експерти, ако човечеството донесе богатствата на небесното тяло на Земята, то всеки жител на планетата би станал милиардер.

Ако само желязото от Психея бъде докарано на Земята, неговата стойност би била 10 000 квадрилиона долара. Да не говорим за редките и благородни метали в неговото ядро.

НАСА планира да изпрати в космоса апарата, чието проектиране вече е завършено и сега се пристъпва към конструирането му, с ракетата-носител Falcon Heavy на компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX.

В този германски град къщите са направени от диамантиНьордлинген е известен като диамантения град на Германия

Освен с благородните си метали, Психея е интересен обект за учените и поради факта, че представлява ядро на ранна планета, която е загубила външния си слой.

Мисията на НАСА е да събере данни за състава и топографията на астериода с диаметър около 200 километра.

Тя е на стойност 117 млн. долара, като апаратът трябва да достигне до астероидния пояс между Марс и Юпитер - на разстояние 370 милиона километра от Земята.

16 Психея е открит през 1852 г. Смята се, че представлява останки от протопланета, разпаднала се при сблъсък при формирането на Слънчевата система.

Апаратът на НАСА трябва да достигне до орбитата на небесното тяло през 2026 г., като ще го изследва 21 месеца.