Държавите от Карибския регион превърнаха процеса по издаване на гражданство на богати чужденци в бизнес, който във време на пандемия се разраства все по-бързо.

Голяма част от приходите си тези страни генерират от туризъм, който в момента е почти замрял, ето защо те търсят начини да запълнят хазната си от други начинания, пише Business Insider.

Островната държава Сейнт Китс и Невис продава семейно гражданство за до четирима души срещу 150 000 долара.

Офертата е валидна до 1 декември и е с 40 000 долара по-евтина. Ако решите да станете гражданин на Сейнт Китс и Невис, ще можете да летите без проблеми до САЩ, но същевременно в следващите седем години ще имате ангажимента да купите имот на островната държава, като за това има минимална определена сума от 200 000 долара.

Паспортът на Сейнт Китс и Невис се класира на една позиция с този на Мексико, сочи най-новият Henley Passport Index. С второ гражданство от там ще можете да летите и до Великобритания и страните от ЕС без виза, което е добре дошло за американците, които към момента имат забрана за влизане в Европа заради пандемията.

„В дните на пандемия приходите ни от туризъм са сведени до минимум, тъй че трябва да намерим начин, за да привлечем приходи към икономиката ни", казва пред Bloomberg Лес Кан, главен изпълнителен директор на подразделението за гражданства и инвестиции в Сейнт Китс и Невис.

Физическите паспорти ще изчезнат по-скоро, отколкото си мислитеПреминаването на международни граници без наличието на физически паспорт може да стане реалност за някои пътници след по-малко от година

Подобни предложения, част от които също с промоционални цени, предлагат и други държави – Сейнт Лусия, Антигуа и Барбуда, Гренада, Доминикана и др.

Според данни на лондонската компания Henley & Partners, налице е 42% ръст в търсенето на гражданства в последните месеци.

Ако сте богат и търсите начин да пътувате до САЩ без виза, то тогава гражданството на Малта е опция за вас.

Паспортът на Малта се нарежда на една позиции с тези на Италия, Канада и Норвегия и дава възможност за пътуване без виза до 114 държави по света.

От 2021 г.: Паспортите с валидност до 10 годиниНа децата до 18-годишна възраст ще се издават паспорти със срок на валидност 5 години

За да се сдобиете с малтийски паспорт, ще трябва да внесете 650 000 евро в местния фонд за развитие, да купите малтийски ценни книжа за 150 000 евро и имоти за 350 000 евро.

Това определя цената за паспорта от Малта на сумата от 1.15 млн. евро. Най-много желаещи да станат граждани на Малта има от Саудитска Арабия, Русия и Китай.