Ако искате да посетите най-новия гръцки музей, ще ви трябва малко екипировка.

Според атинския вестник Катимерини известното корабокрушение край Перистера, в близост до бреговете на остров Алонисос, ще бъде отворено за посетители като първия подводен музей в страната.

Всички желаещи ще могат да му се насладят от началото на следващия месец.

Гърция наскоро облекчи ограниченията за водолази, посещаващи археологически обекти, според Matador Network.

Водолазите ще могат да разгледат обекта със сертифициран водач, съобщава Катимерини.

Има и информационен център на сушата в Алонисос, в който посетителите могат да научат всичко за корабокрушението с помощта на виртуална реалност - в случай че не са гмуркачи.

Амулиани - гръцкият островен рай на крачка от БългарияМиниатюрното парче земя е полегнало в ослепително сините води на морето, между втория и третия ръкав на Халкидики

В продължение на почти 2000 години корабокрушението край Перистера е изгубено за човечеството. През 1985 г. рибар близо до Алонисос го открива случайно, според Time Out.

Останките лежат на 25 метра под водата и се смята, че са на товарен кораб, потънал през 5 век. Откакто е открит, корабът е затворен за обществото, като само учени и изследователи имат достъп до него.

Водолазите от август ще трябва да се гмурнат до 28 метра, за да видят обекта.

Според Matador Network дървената обвивка на кораба е износена, но има още много неща за проучване, включително някои от съдовете за вино, както и пъстър морски живот.

Мястото за гмуркане ще бъде достъпно между 2 август и 3 октомври тази година, като има планове отново да отвори през лятото на 2021 г.