България е единствената държава, в която хората мислят, че няма пандемия, което се отразява негативно на позиционирането на страната ни спрямо другите държави в ЕС, заяви премиерът Бойко Борисов, който е трети ден в Брюксел на заседание на европейските лидери. Освен съгласие по бюджета на ЕС за следващите 7 години, те трябва да се разберат и за плана за възстановяване от пандемията с Covid-19.

Според Борисов е време в обществото ни да се проведе дебат по темата. „Ако не се прилага здравият разум, всички последици са за нас“, заяви той и подчерта, че в редица държави мерките срещу коронавируса продължават да бъдат строги.

"Сега се вижда имало ли е смисъл от маски и дистанция. Преди случаите бяха 5-6-8, сега са 200-300. Това са цифрите, цялото общество бе облъчено, че аз и Мутафчийски сме лоши и тормозим хората, виждате какво се получава”, каза премиерът Бойко Борисов.

Той съобщи отново, че е настоял за единен протокол за правила в настоящата Covid пандемия.

"Внушава се, че пандемия няма. Внушаваше се, че аз и Мутафчийски, и щабът сме някакви лоши хора. Австрия защо продължава да се държи толкова строго", попита Борисов.

Министър-председателят настоя да се направи публична кръгла маса на медици, които да обясняват на обществото ситуацията с коронавируса.

"Много ни упрекват за твърдите мерки в началото. Бяхме най-добрите в Европа, сега сме последни, само Швеция е пред нас. Една след една държавите ни слагат в червените зони", коментира още Борисов, цитиран от БНР.