Лихвите по ипотечните кредити в САЩ паднаха под 3% за първи път в историята, на фона на продължаващите усилия за възстановяване на най-голямата икономика в света от пандемията от коронавирус, пише CNN.

Средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани ипотечни заеми отвъд Океана вече е на историческото дъно от 2.98% спрямо 3.03 на сто за преди седмица.

Това е и най-ниското ниво на 30-годишните кредити в САЩ за последните 50 г., от когато Freddie Mac води статистически данни.

15-годишните кредити с фиксирана лихва са дори по-евтини и в момента са на средни нива от 2.48%.

Рекордно ниските нива на лихвите, при които се отпускат кредити в САЩ, подтикват все повече хора да се насочат към покупката на недвижими имоти, посочват от Freddie Mac.

Гигантът в сферата на ипотечното кредитиране обаче предипреждава, че нарастващият брой на нови случаи от коронавирус в САЩ може да възпрепятства икономическото възстановяване, а временно освободените хора могат да се превърнат в трайно безработни.

Тези факти биха могли да окажат негативно влияние и върху пазара на недвижими имоти в бъдеще.

Какви са средните лихви по ипотечните кредити в еврозоната?Ще поевтинеят ли заемите в България след присъединяването към еврозоната?

Средните лихви в САЩ днес са с 0.80 пр. п по-ниски спрямо година по-рано, което означава, че за да се закупи жилище днес, вноската ви ще е с 125 долара по-малко.

Сумата е изчислена на база на средните цени на имотите отвъд Океана, както и на средните лихви по кредитите.