Азиатските акции поскъпват днес, след като перспективите за сделка между лидерите на страните от ЕС относно възстановителните средства и надеждите за ваксина срещу коронавируса повишиха апетита към риск.

Японският индекс се повиши с 0.6%, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 1.5%, приближавайки се до четиримесечния си връх, достигнат по-рано през месеца.

На Уолстрийт вчера акциите на технологичните компании поскъпнаха, вследствие на което индексът Nasdaq Composite скочи с 2.51%, до ново рекордно високо ниво на затваряне. Индексът S&P500 пък затвори на петмесечен максимум.

Фючърсите на европейския индекс Euro Stoxx 50 нарастват с 0.25% в азиатската сесия и са близо до най-високото си ниво от началото на март.

Лидерите на страните от ЕС постигнаха споразумение относно средствата за възстановяване след маратонска среща, която продължи през цялата нощ.

Това беше петият пореден ден на преговори.

Представители на ЕС заявиха, че сделката, която стана факт, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи компромиси относно фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, е от съществено значение за разсейване на съмнението около бъдещето на блока.

САЩ също се очаква да одобри нови стимули. Съветници на президента Доналд Тръмп и представители на демократите в Конгреса ще обсъждат следващите стъпки в борбата с кризата с коронавируса днес.

Броят на случаите на коронавирус скочи в последните седмици в западните и южните щати на страната, а инвеститорите се надяват на пореден пакет от стимули, който да помогне на икономиката.

Надеждите, че ваксините срещу COVID-19 може да са готови до края на годината също подкрепиха рисковите активи, след обещаващите резултати от тестовете на три потенциални ваксини, информира Ройтерс.

На валутните пазари китайският юан поскъпна до най-високото си ниво от началото на март, подпомогнат от признаците за възстановяване на китайската икономика. Китайската валута се оскъпи до 6.9804 спрямо долара.

Еврото беше близо до достигнатия вчера четири месечен връх от 1.14675 спрямо долара. За последно европейската валута се разменяше срещу 1.1459 долара.

Йената остана почти без промяна на ниво от 107.19 йени за долар.

Златото запазва позиции при 1 818 долара за тройунция, след като вчера цената нарасна до деветгодишен връх от 1 820.4.

Фючърсите на петрола от сорта брент се оскъпиха с 0.1%, до 43.35 долара за барел, докато щатският лек суров петрол се търгува без промяна в цената на ниво от 40.94 долара за барел.