Момичетата в Куба превръщат максите за лице в моден аксесоар, пише Ройтерс.

В страната, както и в някои други латиноамерикански държави, когато момичетата навършат 15 години отбелязват специален празник, наречен Куинчанера. Той е свързан с края на детството и навлизането в зрелостта.

Обикновено младите дами избират специални тоалети за случая, като семейните тържества много наподобяват характерните за нашите географски ширини абитуриентски балове.

Тази година обаче честванията са малко по-различни заради пандемията от COVID-19. В Куба носенето на маски на публични места е задължително. Но младежите успяват да ги превърнат в моден аксесоар и да ги включат в балните си тоалети.

"Трябваше да си направя маска, която да е в тон с целия ми тоалет. Освен това, сама по себе си, тя е важен аксесоар, защото отбелязва един много важен период от моя живот - последните три месеца, прекарани на фона на пандемията", казва една от рожденичките София Валенцуела.

Фотографът Мануел Падрон, който от над 10 години заснема празненствата на "куинчанерите", коментира пред Ройтерс, че в момента момичетата приемат маските като част от целия спектакъл.

"Така или иначе снимките ще станат хубави. Носенето на маска показва, че се грижиш за себе си и за околните и освен това не е толкова тежко", казва 15-годишната Тайделен Гонзалес.