С оглед на вероятността от забрана в САЩ, популярното приложение за споделяне на видеоклипове TikTok обмисля различни начини, по които може да се отдели от голямата китайска технологична компания ByteDance, която го притежава. Една от възможностите е американски инвеститори да придобият приложението.

В свое изявление от TikTok казват, че основната им цел е приложението да продължи да работи, така че промяната на бизнес модела не би било нещо, срещу което са против.

Според NPR тази седмица Конгресът на САЩ е придвижил законодателни промени, които ще забранят на федералните служители да използват TikTok на държавни устройства. Според бившия член на управителния съвет на Агенцията за национална сигурност Стюърт Бейкър, Вашингтон гледа на TikTok по същия начин, както и на всяка друга компания по отношение на санкциите.

"Когато говорим за руски олигарси и клептократи, санкциите са такива, че американци не могат да правят бизнес с тях," казва той. "Сега същата санкция може да бъде наложена и на TikTok."

Бейкър също така казва, че ако забраната бъде наложена, ще има сериозни глоби и последствия за американците, които използват приложението, докато то все още е свързано със своята китайска компания майка. TikTok също така вече няма да се предлага в магазините с приложения.

Ако нещата в Конгреса продължат да се движат в същата посока, както досега, TikTok може неизбежно да достигне до своя край в САЩ, ако продължи да бъде свързано със своята компания майка в Китай, освен ако не се появи американски инвеститор или някой друг, който да го придобие.