Познат ли ви е терминът номофобия? Известен е още като зависимост от телефона.

Смартфонът в наши дни е нещо повече от начин за осъществяване на контакт. Той е компютър, фотоапарат, бележник, плейър, видеоплейър, книга, конзола за игра, диктофон и т.н.

Тази мултифункционалност само засилва привързаността ни към бездушния апарат. Постоянно го държим при себе си, боим се да не пропуснем повикване, безконечно следим какво се случва в социалните мрежи, разстройваме се, когато го забравим у дома и изпадаме в ужас при мисълта, че бихме могли да го загубим или пък някой може да ни го открадне.

В такива случаи човек излиза извън контрол. Започва да преобръща дома си в търсене на телефона. Наблюдават се учестено дишане, аритмия, суетливост и раздразнителност.

Тези симптоми огминават, само когато устройството бъде открито. Познати ли са ви?

Признаците на зависимостта:

 • Често проверявате повикванията и съобщенията, макар да знаете, че никой не ви е търсил.
 • Понякога ви се струва, че чувате сигнала за повикване. Нарича се звукова халюцинация.
 • Постоянно имате желание да обновявате модела на телефона. Искате той да се откроява на фона на останалите.
 • Номофобията се сравнява с алкохолизма. Разликата е, че последствията за организма не са толкова чудовищни. Зависимостта от телефона е свързана с потребността на човек да бъде търсен и нужен. Ако никой не ви звъни, проверявате месинджърите. Там е пусто? Влизате в социалната мрежа.

  Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Tinder и техните сродни отвориха пред нас един свят, който по-рано не беше достъпен. Те ни позволяват да се свържем със стари приятели, познати, да се доближим до интересни хора.

  Станаха източник на новини. Сформираха кръг за общуване. Същевременно влошиха феномена „самота в тълпата“, който възникна с развитието на комуникационните технологии. Тези мрежи рязко понижиха процента на реалната комуникация. Създадоха виртуален псевдосвят.

  Защо социалните мрежи така привличат?

  Тъй като удовлетворяват базови критерии в потребността от общуване. Например:

 • Потребност от социална стимулация, ориентирана спрямо нечий авторитет;
 • Търсене на признание и постижение – харесвам, харесвам, харесвам...;
 • Потребност от събития – социалните мрежи предлагат постоянна динамика. Ако в живота ви има малко събития, то те са заменени от чужди;
 • Потребност от социална самоидентификация.
 • Защо социалните мрежи влияят негативно?

  Те понижават способността да се мисли критично. Сляпо се доверяваме на съветите на фитнес блогъри, козметици, лекари и др. Понякога дори не се замисляме за ползата от тях.

  Те провокират чувство на зависимост. Създава се впечатление, че всичко наоколо изглежда прекрасно. Всички пътешестват, купуват си къщи, ходят на вечери, завързват нови познанства, обвързват се и т.н. А вие какво правите? Вие гледате пътя, който изминавате до офиса и обратно.

  Те водят до загуба на контрол. Започвате да чувствате отчаяние, когато очаквате отклик или интерес от „нечия страна“, а той така й не се появява. Това сериозно ви дезориентира.

  Те ви показват на другите, но ви скриват за близките. Да си разкрепостен онлайн е по-лесно, отколкото да говориш с човек очи в очи.

  Как да се избавим от вреден навикВреме е да спечелим войната

  Какво да направите?

  Започнете да осъзнавате своите действия. Постарайте се да живеете без телефон в моментите, когато не ви е нужен. Изключвайте го на първо време за час-два. Увеличавайте този период.

  Разхождайте се в гората или в парка. Прекарвайте време на места, където има слаб сигнал или пък отсъства.

  Прехвърлете общуването от виртуално към реално. По-често се срещайте с хора и не вадете телефона от джоба си.

  Устройствата са създадени, за да опростяват живота ни. Само че ние сме склонни да усложняваме всичко.