Не е тайна, че смартфоните поскъпват с всяка изминала година. Преди няколко години беше трудно да си помислим, че Android-устройствата може да струват близо 1500 лв., та дори и повече.

А сега има смартфони и за по 2000-3000 лв.

Върху ръста на цените влияят няколко фактора. Нека да разгледаме част от тях.

Още тук можем да отбележим, че не бива да разчитате на поевтиняване на смартфоните в бъдеще.

Защо смартфоните поскъпват?

Основна причина за ръста на цените на смартфоните можем да наречем инфлацията и икономическата ситуация в конкретна ситуация. Например, смартфон, който през 2007 г., е струвал 500 долара, през 2019 г. в САЩ вече струва 643 долара заради годишната инфлация от 2%.

Икономическата ситуация пряко влияе върху валутния курс – един от основните фактори при ценообразуването. При това той не влияе само върху мобилните устройства.

Друг фактор е дъмпингът. На фона на производители, които продават смартфоните си на невероятно ниски цени, устройствата на останалите изглеждат доста скъпи. Спомнете си OnePlus One – за времето си той струваше 300 долара, докато флагманите бяха предлагани за по 600 долара. Компанията разчита на дъмпинга в името на привличането на клиенти.

Един нов бранд има нужда от бързо натрупване на клиентска база. Поради това ефективен способ е дъмпингът. Този златен век обаче винаги приключва по някое време. Финансите на корпорациите не са безкрайни. Това влече след себе си ръст на цените в бъдеще.

Най-впечатляващите смартфони през 2019 г. на този етап Предстоят още премиери, но ако сте на път да купувате ново устройство сега, имайте тези модели предвид

Друга причина за поскъпването на смартфоните са новите технологии. Разбира се, че производителите се стараят да предлагат все по-иновативни и интересни функции.

Нови модули за 3D сканиране на лице, скенери на пръстови отпечатъци под дисплея, уникални форми на корпусите и дисплеите, особени градиентни цветове, изкуствен интелект… всичко това сериозно покачва цените на устройствата.