Медици по цял свят си пускат селфита по бански в социалните медии, като форма на протест срещу проучване, според което такива снимки са “непрофесионални.”

В проучването, което е публикувано в „Журнала по съдова хирургия“, се твърди, че пациентите може да избират тяхната болница, лекар или медицинско заведение въз основа отчасти на това колко професионално изглежда съдържанието, което публикува даден лекар в социалните медии.

Авторите на проучването си създават фалшиви профили в социалните медии, за да разгледат снимките, които 235 медицински служители пускат в социалните медии. Те установяват, че 61 от тях са имали “непрофесионално или потенциално непрофесионално съдържание,” на профилите си, според Insider.com.

В проучването за “непрофесионално поведение” се счита употребата на алкохол, използването на нецензурни думи, носенето на костюми за Хелоуин и споделянето на снимки по бански.

Въпреки че проучването е публикувано още през декември, то набира популярност тази седмица сред медиците, много от които са против начина, по който е проведено.

В резултат на това хаштагът #MedBikini започна да набира популярност в Twitter и в други социални медии, тъй като много жени лекари пуснаха сами селфита по бански като форма на протест.

Техни колеги от силния пол също ги подкрепиха със свои снимки, определяйки проучването като женомразко.

Реакцията бе толкова силна, че единият от авторите на проучването, доктор Джеф Сиракюз, се наложи да поднесе своите извинения в Twitter.