Все повече държави по света предлагат възможност за покупката на гражданство, като това може да ви коства определена сума пари, или да покриете изискване за минимална инвестиция в имоти или ценни книжа на местни компании.

Защо се прави?

Държавите предплагат тази възможност, за да увеличат приходите си и да компенсират намалелите постъпления от туризъм. Други са толкова привлекателни поради факта, че са в членки на ЕС и дават възможност за по-лесен и бърз достъп до други държави и контитенти. По-богатите страни пък търсят по този начин богати инвеститори, които да вложат милиони в имоти или бизнеси.

Ето списък с 12 държави, които с радост биха ви дали местен паспорт. Списание Forbes разкрива и колко би ни струвал той:

Сейнт Китс и Невис

Това е островна държава в Северна Америка, където средногодишната температура е 24 градуса по Целзий. Страната в момента предлага отстъпка от 23% за придобиването на гражданство.

Така семейното гражданство за до четирима души може да се закупи срещу 150 000 долара.

Офертата е валидна до 1 декември и е с 40 000 долара по-евтина спрямо началото на годината. Ако решите да станете гражданин на Сейнт Китс и Невис, ще можете да летите без проблеми до САЩ, но същевременно в следващите седем години ще имате ангажимента да купите имот на островната държава, като за това има минимална определена сума от 200 000 долара.

Сейнт Лусия

Това е островна държава в Източната част на Карибско море, която предлага гражданство от 2015 г. насам. Общо 700 души са се възползвали от тази възможност, а до края на 2020 г. това ще ви струва 250 000 долара за едно лице и 300 000 долара за семейство с две деца.

Паспортът на Сейнт Лусия ни дава възможност да пътуваме без виза до 146 държави по света.

Антигуа и Барбуда

100 000 долара правят чудеса, но в този случай те ви предоставят възможност за паспорт, с който ще може да посетите без виза 151 държави по света. Разбира се, има изискване и за покупка на имот в островната държава, или иначе казано – купувате имот за 400 000 долара и вече сте гражданин на Антигуа и Барбуда.

Доминиканска република

Имате две опции – плащате 100 000 долара или купувате имот за поне 200 000 долара. Програмата за гражданство на Доминикана е една от най-добрите в света, тъй като паспорт ще получат както семейството и децата ви, така и вашите родители.

Том Ханкс и съпругата му вече са гръцки гражданиРита Уилсън, която е с гръцки корени и Том Ханкс отдавна имат къща на съседния остров Антипарос.

Гренада

С паспорт от Гренада може да се пътува до 143 дестинации по света. Тук също имате възможност – да дадете еднократно 150 000 долара или да закупите имот срещу 350 000 долара, за да се възползвате от програмата.

Португалия

Португалската програма „Златна виза“ е една от най-популярните в Европа. Тя действа от 2012 г. насам и е сериозно промотирана от правителството на страната. Изискванията са за инвестиции в имоти от 500 000 евро.

На разположение на всички желаещи е и опция за вложение от 350 000 евро в имоти, които ще се нуждаят от средства за ремонтни дейности. За да подновите гражданството си, ще трябва да прекарвате по две седмици на всеки две години в страната.

Как да се преместите в Швеция И да получите гражданство там

Турция

За да си осигурите турски паспорт, ще трябва да закупите имот за поне 250 000 долара в страната. Паспортът ви дава достъп до 111 държави по света.

Малта

За да се сдобиете с малтийски паспорт, ще трябва да внесете 650 000 евро в местния фонд за развитие, да купите малтийски ценни книжа за 150 000 евро и имоти за 350 000 евро.

Физическите паспорти ще изчезнат по-скоро, отколкото си мислитеПреминаването на международни граници без наличието на физически паспорт може да стане реалност за някои пътници след по-малко от година

Това определя цената за паспорта от Малта на сумата от 1.15 млн. евро. Най-много желаещи да станат граждани на Малта има от Саудитска Арабия, Русия и Китай.

Кипър

Гражданството на Кипър ще ви струва 2.5 млн. долара, но срещу тази сума ще може да пътувате до 174 държави по света, при това без изискване за виза, пише Forbes.

Австрия

Австрийският паспорт е един от най-силните в света, тъй като ви дава опцията да пътувате до 187 държави по света. Той обаче не е евтин, тъй като се изисват минимални инвестиции от 3.5 млн. долара.

Подобни програми има и в други държави по света, сочи проверка на Profit.bg. Такива са Естония, Черна Гора, Испания, САЩ, Гърция, Молдова, Великобритания, Кайманови острови, България и др. Българското гражданство може да се получи срещу инвестиции от 1 млн. лв.